Πρόσθια Ισχαιμική Οπτική Νευροπάθεια

 

Η πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια προέρχεται από την απόφραξη των αγγείων των δίσκων της οπτικής θηλής και προκαλεί ξαφνική και απότομη μείωση της όρασης, καθώς και αλλοίωση της αντίληψης των χρωμάτων του περιβάλλοντος.
Είναι μια σοβαρή πάθηση του ματιού που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης και προσβάλλει κυρίως άτομα μέσης ή τρίτης ηλικίας.

Συμπτώματα

Ο ασθενής νιώθει την όρασή του να μειώνεται ξαφνικά. Εάν ο ασθενής έχει επιπλέον κροταφική αρτηρίτιδα, που συναντάται κυρίως σε μεγάλης ηλικίας άτομα, τότε μπορεί να νοιώσει πονοκέφαλο, ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής, πυρετό και μούδιασμα της κάτω γνάθου.

 Διάγνωση

Για τη διάγνωση της νόσου, ο οφθαλμίατρος προβαίνει σε βυθοσκόπηση στην οποία διαπιστώνει οίδημα οπτικού νεύρου, με περιθηλαίες συνήθως αιμορραγίες γύρω από την οπτική θηλή. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται οπτική τομογραφία συνοχής, καθώς και εξέταση των οπτικών πεδίων που βοηθούν στην εκτίμηση της λειτουργικής βλάβης. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις καθώς και καρδιολογική εκτίμηση προκειμένου να αποκαλυφθούν τυχόν ασθένειες που σχετίζονται με την πρόσθια ισχαιμική νευροπάθεια, όπως αρτηριακή υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία κ.ά.

Αντιμετώπιση

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τυπική και αποτελεσματική θεραπεία για την πάθηση, ο έλεγχος των καρδιαγγειακών κυρίως συμπτωμάτων και η θεραπεία τους είναι η πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της νόσου.

Στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic ο υπερσύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός μας και η πείρα του ιατρικού προσωπικού μας επιτρέπει την ασφαλή διάγνωση της πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας καθώς και την εφαρμογή ειδικών βοηθημάτων.